|
sambal belacan
Bahan-bahan ( 4 org mkn )-satu mangkuk kecil cili padi -3-4 biji bwg merah -setengah genggam ikan bilis (yang dah kupas) 1-2 inci belacan garam secubit -2 sudu minyak masak -limau kasturi
Cara-cara - Potong bawang. Cili padi belah dua (tips supaya tak meletup masa goreng)
- Panaskan minyak. Masukkan bawang,cili padi, ikan bilis n belacan, goreng lebih kurang 5 minit atau hingga layu.bau belacan goreng memang sodappp....
- Angkat. dan masukkan dalam lesung. tambahkan secubit gula dan limau kasturi yang dah dipotong- potong. Tumbuk limau dengan kulitnya skali. kalau tak suka, ambil jus je
- ok siap! boleh la dihidang sebagai pencicah dengan ulam-ulaman, atau dengan sayur air/bening dan ikan masin...sedap giler ok!
- selamat mencuba
|
*aku biasanya suka makan sambal belacan ni dengan nasi. mula- mula masuk perut, sedap. lepas dari 5minit je, haa mulala meragam perut aku. *krok krok krok krok*..hehe..tapi aku tak kisah. asalkan sedap tekak aku :)
kak kina!!!!!!!!.. sedapnya.. sambal belacan jarang menghampakan kan?
ReplyDeletemasak k kmk k rabbit..hehe
ReplyDeletehehe...ok2. klak kmk msk k tkorg k..
ReplyDeleteuqu: yes. absolutely! hehe :)